LA RUTA DE L'EXILI

dissabte


La Institució de les Lletres Catalanes va obrir al gener el bloc La ruta de l'exili. Dia a dia 70 anys després en record i homenatge als escriptors vinculats a la Institució que es varen exiliar ara fa 70 anys amb motiu de la Guerra Civil del 1936. El bloc recull les dades més importants de l’exiliada a partir dels testimonis dels mateixos escriptors i els dels seus acompanyants. En van ser protagonistes, entre d’altres, Josep Pous i Pagés, Carles Riba, Anna Murià, Mercè Rodoreda, Antoni Rovira i Virgili, Clementina Arderiu, Joaquim Ruyra o Pompeu Fabra.

La ruta de l'exili començà amb un relat del 22 de gener del 1939, quan les tropes van entrar a la ciutat de Barcelona. L'obertura d'aquest bloc és la primera acció de les que ha programat la Institució durant el 2009 per a commemorar els setanta anys d'exili.

La gènesi d’aquest recorregut per la ruta de l’exili és el treball de recerca Roissy-en-Brie: intel·lectuals catalans a l’exili, fet per Iolanda Pelegrí i Marta Balletbó, que va obtenir una beca de la Fundació Lluís Companys l’any 2002. La ruta de l'exili agraeix que hi participi la gent aportant-hi dades documentades que en puguin ampliar la informació.

Seguidors