BIBLIOTECA VIRTUAL DE PREMSA HISTÒRICA

dissabte


El ministeri de Cultura espanyol acaba de presentar (03/03/2009), a la seu de l'Associació de la Premsa de Madrid, la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica, que posa a disposició dels ciutadans de forma gratuïta, a través d'Internet, 4,3 milions de pàgines de gairebé 2.000 capçaleres de diaris editats a Espanya entre els anys 1777 i 2005; en total, 785.763 exemplars de diaris.

Els arxius digitalitzats inclouen fons procedents de 16 comunitats autònomes, 49 biblioteques i diferents institucions, i es poden consultar en qualsevol de les llengües de l'Estat i en anglès. La digitalització abasta també publicacions clandestines, obtingudes fonamentalment dels arxius del Partit Comunista d'Espanya (PCE). Aquest projecte forma part de la iniciativa Europeana, promoguda per la Unió Europea amb la finalitat de crear una gran biblioteca digital continental.


La base de dades permet fer cerques simples o avançades, per dates de publicació, alfabètica de títols i per lloc de localització. Les imatges són en jpeg i pdf. També cal esmentar que s'ha iniciat un procés d'OCR, subjecte a l'estàndard METS / ALT.

Seguidors